la-Oradea.ro     


Fondat 2012     |                     Site dedicat informarii oradenilor.                   |     


Acasa  |  Social  |  Politic  |  Economic  |  Legislatie Sanatate  |  Medicina  |  Sport  |  Divertisment  |  Anunturi  |  Utile  |  Forum  |  Mall  |  Contact

Interviu Florian Chirilă: Bucătăria vegetariană e o alternativă la cea tradițională; ea aduce sănătate, dacă o respectăm

Agerpres

 

Florian Chirilă, proprietarul singurului restaurant vegetarian din Bihor și printre puținele din țară, dezvăluie, într-un interviu acordat AGERPRES, secretul unei alimentații sănătoase. El spune că bucătăria vegetariană înseamnă o alternativă la cea tradițională, fără a sacrifica nici calitatea hranei, nici gustul plăcut al acesteia.

''Totul era desăvârșit pe Pământ în domeniul alimentației, numai că noi am deviat mult de la principiile naturii'', afirmă proprietarul restaurantului ''Cris'', care recunoaște că a devenit vegetarian după ce a avut probleme de sănătate.

Totodată, Florian Chirilă și familia sa oferă, gratuit, cursuri de educație culinară, în țară sau în străinătate, consiliere celor preocupați de starea sănătății. Prin cantina socială, ei hrănesc zilnic oameni fără adăpost. Cărțile lor cu rețete vegetariene stau la dispoziția celor interesați. 

AGERPRES: Sunteți vegetarian din 2 ianuarie 2000, deci de 15 ani. Cum s-a întâmplat trecerea la acest stil de viață? 
Florian Chirilă: Sunt două categorii de oameni: oameni deștepți și oameni proști. Eu fac parte din categoria a doua. Oamenii deștepți învață din greșelile altora, iar cei proști învață din propriile lor greșeli. Trăind nesănătos sau mai exact zicând eu că am trăit bine și pe picior mare, de fapt mi-am uzat organismul în câțiva ani de a mânca ''bine''. Ești tentat sau așa am fost educați ca, în momentul când ne îmbolnăvim, să mergem la doctor, le dăm bani și ei ne vând sănătate. Mai ales acum, că sistemul medical este și privat. Nu era pe vremea aceea, dar știam regula că dacă vrei sănătate mergi la un medic bun. Din păcate, nimeni nu m-a întrebat, în căutarea asta a mea, ce mănânc, ce beau, când mă culc, când mă scol. Medicina se ocupă în special nu de cauză, ci de efect. Până când conjunctura a făcut, de fapt, Dumnezeu, nu conjunctura, a făcut să citesc un articol despre o clinică la Breaza, unde l-am întâlnit pe doctorul Doru Laza, care a devenit mentorul meu în domeniul acesta. Acolo am învățat că, de fapt, boala este cauzată de stilul de viață. Să nu confundăm stilul de viață doar cu alimentația. Înseamnă și mișcare, apă, aer, soare, odihnă fizică, odihnă spirituală. Am fost creați într-un mediu natural de care trebuie să ne bucurăm pentru sănătate. Plus relațiile omului, fie pe orizontală, în cadrul societății, fie pe verticală, cu Dumnezeu. Dacă una dintre aceste componente suferă, apare o uzură în corp, care se amplifică cu timpul.

AGERPRES: A fost o problemă gravă? În cât timp v-ați vindecat? 
Florian Chirilă: Destul de gravă. Dacă organele digestive — stomac, pancreas, ficat — erau toate afectate, astfel încât practic organismul nu mai putea să digere ce mânca, era foarte grav. În plus, sistemul de apărare era la pământ. Am fost propus pentru o intervenție chirurgicală. Eu am stat o jumătate de an numai pe crudități. Practic, îmbunătățirile s-au văzut în primele săptămâni. Asta m-a convins că am luat-o pe o cale bună și m-a ajutat să merg mai departe. Nimeni nu convinge mai bine decât propria experiență. Oricât de convingător povestești, trebuie să treci prin experiență, ca să vezi cum este. Dar unii, pe care i-am întâlnit și au venit cu boli grave, ne-au spus: prefer să mor decât să trăiesc așa. Decât să își schimbe stilul de mâncare. Da. Năpăstuiți de cancer, de alte boli grave, preferă să moară decât să își schimbe mâncarea. Obiceiul culinar conduce rațiunea. Iar industria alimentară profită de această înclinație a degradării apetitului...

AGERPRES: Cum v-ați hotărât să deschideți un restaurant vegetarian? 
Florian Chirilă: Neputând lăsa sub tăcere secretul pe care l-am aflat, dorind ca semenii mei să cunoască o ''rețetă'' pentru multele lor suferințe, am hotărât să-mi schimb profesia și am deschis acest restaurant. Satisfacția pe care o am nu este nicidecum financiară, pentru că oamenii sunt încă necunoscători în ce privește beneficiile unei diete vegetariene. Simt însă o pace sufletească, un simțământ al unei datorii cel puțin parțial împlinite, când știu că o parte din oameni au posibilitatea să mănânce sănătos, să învețe să gătească hrană sănătoasă și să se bucure de viață.

AGERPRES: Aveți o familie vegetariană? 
Florian Chirilă: Da, eu m-am reprofilat, învățând tot ce se putea despre vegetale. Soția mea, Mioara, este cadru medical și nutriționist, fiica noastră Cristina este studentă la tehnică dentară, iar băiatul cel mare, Cristian, este medic rezident, cum altfel?, pe boli de nutriție, diabet și boli degenerative la Spitalul Județean din Oradea. El a preluat deja aceste cursuri de nutriție pe care le susținem în restaurant și sper că va duce mai departe și arta culinară vegetariană.

AGERPRES: Constat că nu vă țineți ascunse secretele profesionale și oferiți, pe orice cale puteți, informații despre hrana vegetariană, atât în meniul de la restaurant, cât și prin cărți, cursuri, consiliere, chiar și produse bio în magazinul pe care l-ați deschis de curând în imediata apropiere a restaurantului. 
Florian Chirilă: Acum avem 320 de feluri de mâncare în restaurant. Începând de la aperitive, ciorbe, garnituri, salate, deserturi, sucuri proaspete. Toate acestea se regăsesc în ediția a treia a cărții ''Rețete vegetariene pentru fiecare gust''. Peste 10.000 de cărți au fost fie vândute, fie oferite gratuit. Lucrăm acum la culegerea volumului doi al cărții, cu alte 160-170 de rețete noi. Suntem creativi. Pentru toți cei doritori, organizăm cursuri gratuite de nutriție, o serie de trei luni (cu două ore pe săptămână), trei serii pe an. Din 2002, când au început cursurile, în jur de 4.000 de persoane au beneficiat de acestea. În plus, stăm de vorbă și oferim consiliere în cadrul restaurantului pentru toți cei care doresc să își îmbunătățească starea fizică prin regim alimentar. Susținem seminarii și în alte orașe sau comunități din străinătate, dacă ne cheamă cineva. Anul trecut am fost la Graz, în Austria, în vară, am fost la Constanța, la Suceava, la Șimleul Silvaniei. Oriunde suntem chemați mergem cu mare plăcere, în mod gratuit, pentru oameni. 

AGERPRES: Ce este bucătăria vegetariană? 
Florian Chirilă: Conceptul de bucătărie vegetariană sau alimentație vegetariană este un concept vechi. Nu este o chestie de câțiva ani.... Oamenii, în trecut, datorită conjuncturii economice, sociale, s-au alimentat în mare parte vegetarian. Civilizația a adus forme de alimentație care, de fapt, constatăm cu timpul că sunt distructive pentru ființa umană. Omul este o ființă inventivă și creativă, numai că, dacă și-a redus creativitatea doar la nivelul minții lui, se pare că mai mult a stricat. Totul era desăvârșit pe Pământ în domeniul alimentației, numai că noi am deviat mult de la principiile naturii.

Știința confirmă acum pe scară largă, în special cartea ''Studiul China'' a lui Colin Campbell, arată clar că omul funcționează mai bine atât ca prevenție, cât și ca recuperare din boală, folosind acest stil de alimentație, cât mai aproape de natural.

Digestia, adică metabolismul, consumul energetic pentru acesta, este mult mai mic dacă mâncăm o hrană cât mai simplă, asigurând și un pat enzimatic chiar din alimentul folosit. Dacă ingerăm un aliment care nu este scris în codul nostru genetic, este nevoie de un laborator adaptat alimentului nou și nu întotdeauna organismul reușește să îl metabolizeze, mulți compuși fiind depozitați în ficat, în articulații etc.

Bucătăria vegetariană înseamnă o alternativă la bucătăria tradițională, fără a sacrifica nici calitatea hranei, ba, dimpotrivă, nici gustul plăcut al acesteia. Noi folosim ca materie primă tot ce există mai curat în agricultura ecologică sau cea biologică, provenită de la producători.

Este o alternativă care aduce sănătate. Dacă o respectăm. O realitate pe care trebuie să o punem în practică, adică în farfurie, în practica de zi cu zi, și atunci se văd rezultate. Cine este curios ar fi bine să verifice informația și să experimenteze o perioadă de timp și să mănânce cât mai simplu și natural și va vedea avantajele. Câteva zile cu sucuri naturale curăță sângele, ușurează tot corpul. Foarte mulți oameni îmi spun: când mănânc această mâncare vegetariană, mă simt mai ușor. Digestia este mai ușoară, am mai multă vitalitate, nu sunt somnoros după mâncare. De ce apare somnul, în loc de o stare de energie? Pentru că, după o mâncare grea, este atrasă în stomac o mai mare cantitate de sânge în detrimentul capului, de exemplu, și în plus corpul consumă energie ca să digere.

AGERPRES: Nu sacrifici nici gustul, spuneați. Și nici chiar denumirile, pentru că am observat o serie de preparate cu numele lor arhicunoscute: ciorbă de ''burtă'', salată de ''boeuf'', ''mititei'', drob, șnițel, caltaboși, icre, pizza, hamburgeri... chiar și ''lapte'', ''smântână''. 
Florian Chirilă: Da, nu sacrificăm gustul, dimpotrivă, descoperim gusturi noi, ale unor legume, fructe sau cereale pe care nu le-am cunoscut ori le-am uitat. Pentru că gusturile noastre au fost pervertite din cauza alimentației industrializate. Redescoperim arome dintr-o gamă foarte largă. Am păstrat denumirile clasice tocmai pentru a face mai ușoară trecerea înspre alimentația vegană. Conținutul este vegan, dar gustul este aproape identic, chiar mai delicios. 

AGERPRES: Ce false mituri există în bucătăria vegetariană? Cel mai vehiculat este acela că vegetalele nu ne aduc proteine. 
Florian Chirilă: Oamenii ar trebui să cunoască minimum de informații, să fie educați, în cadrul familiei, școlilor, al bisericii. În paranteză, bisericile ar trebui să fie zona cea mai super-informată pentru că ele folosesc cel mai mult, ca sursă de informare, cuvântul Dumnezeu și creația sa minunată, Natura. Practic, sursa primară a celor trei grupe de principii nutritive, care sunt hidrații de carbon, acizii grași și proteinele, o constituie lumea vegetală. Întrebarea de unde ne asigurăm proteinele dacă nu mâncăm carne este o întrebare tipică de papagal. În lumea vegetală, prin fotosinteză se formează aminoacizii esențiali, care sunt părțile componente ale proteinei. Deci, mâncând diversificat produse vegetale, ele oferă acești aminoacizi organismului nostru. În momentul când consumăm carne, organismul nostru trebuie să desfacă proteina tot la nivel de aminoacizi, ca să poată fi metabolizată. Luându-i însă la prima mână, din vegetale, avem o sursă directă de aminoacizi. Și mai curată.

AGERPRES: Care sunt cele mai bogate legume în aminoacizi? 
Florian Chirilă: Pe primul loc, fără îndoială, se află soia, pe care o putem consuma sub diverse forme: începând de la așa numitul lapte de soia, smântână, în pateuri, unt, brânză (tofu), ciorbe sau iahnie. Există și semipreparate pe care le putem folosi ca șnițele. Are un raport de 35% cantitativ proteic. Să avem grijă să nu consumăm prea multă pentru că nici excesul de proteină nu este benefic și nici nu se depozitează; în schimb, hidrații de carbon și grăsimile se depun. Ciupercile se situează pe locul doi și tot ce înseamnă cerealele și boboasele: fasole, linte, mazăre. Deci nu se pune problema deficitului de proteine într-o alimentație vegetariană. Nu se pune, dacă avem o alimentație diversificată. Doar dacă ne alimentăm limitat.

AGERPRES: Care este cel mai bun mic dejun posibil? 
Florian Chirilă: Dimineața, ar trebui să luăm nu micul dejun, ci marele dejun. Deoarece oamenii lucrează în special în prima parte a zilei, este indicat să ne alimentăm cel mai bine la prima masă a zilei. Alimentația vegetariană nu implică un timp mare de digestie, decât dacă mâncăm la ore târzii.

Eu, dimineața, mănânc și recomand o masă de fructe, cu cereale și oleaginoase. Oferim, echilibrat, hidrați de carbon, grăsimi, proteine. De exemplu: fructe de pădure pe care le-am pus din vară în congelator, afine, merișoare, zmeură, asta într-o dimineață; într-o altă zi, mere — eu recomand merele românești, și, în general, produsele românești pentru că nu a intrat atât de mult agricultura intensivă. Pentru grăsimi: nuci, migdale, alune, caju, semințe de dovleac, floarea-soarelui sau dacă nu consumăm semințe putem folosi pe pâine integrală avocado. Avocado are grăsimi nesaturate de 60-70%, e înlocuitorul untului. La cereale, ori că e vorba de fulgi — ovăz, grâu, secară, orz — sau folosim pâinea integrală (adică nu este scos nimic din bobul de grâu) sau putem să facem terciuri din cereale. Astfel avem asigurat un aport caloric, dar și catalizatorii necesari metabolismului (vitamine și enzime).

Pentru a fi în permanență la curent cu ultimele noutăți și informații din orașul tău, urmărește-ne pe Facebook.

 


laAnunt.ro     |     eMedic.ro     |     LaMedic.ro     |     laExecutareSilita.ro     |     laHotel.ro     |     laZiar.ro     |     la-Facultate.ro     |     la-Firma.ro     |     la-Mall.ro     |     la-Masa.ro     |     la-Televizor.ro     |     Spune-ti parerea.ro

la-Romania.ro     |     la-AlbaIulia.ro     |     la-Alexandria.ro     |     la-Arad.ro     |     la-Bacau.ro     |     la-BaiaMare.ro     |     la-Balti.ro     |     la-Barlad.ro     |     la-Bistrita.ro     |     la-Botosani.ro     |     la-Braila.ro     |     la-Brasov.ro     |     la-Bucuresti.ro     |     la-Buzau.ro     |     la-Calarasi.ro     |     la-Chisinau.ro     |     la-ClujNapoca.ro     |     la-Constanta.ro     |     la-Craiova.ro     |     la-Deva.ro     |     la-DrobetaTurnuSeverin.ro     |     la-Focsani.ro     |     la-Galati.ro     |     la-Giurgiu.ro     |     la-Hunedoara.ro     |     la-Iasi.ro     |     la-Medias.ro     |     la-MiercureaCiuc.ro     |     la-Onesti.ro     |     la-PiatraNeamt.ro     |     la-Pitesti.ro     |     la-Ploiesti.ro     |     la-RamnicuSarat.ro     |     la-RamnicuValcea.ro     |     la-Resita.ro     |     la-Roman.ro      |     la-SatuMare.ro     |     la-SfantuGheorghe.ro     |     la-Sibiu.ro     |     la-Slatina.ro     |     la-Slobozia.ro     |     la-Suceava.ro     |     la-Targoviste.ro     |     la-TarguJiu.ro     |     la-TarguMures.ro     |     la-Timisoara.ro     |     la-Tulcea.ro     |     la-Turda.ro     |     la-Vaslui.ro     |     la-Zalau.ro

eSante.ro     |     Journaux.ro     |     laTele.ro     |     Magasins.ro     |     Medecin.ro     |     Universites.ro

©2015