la-Oradea.ro     


Fondat 2012     |                     Site dedicat informarii oradenilor.                   |     


Acasa  |  Social  |  Politic  |  Economic  |  Legislatie Sanatate  |  Medicina  |  Sport  |  Divertisment  |  Anunturi  |  Utile  |  Forum  |  Mall  |  Contact

Municipiul reședință de județ Oradea, "rezervație de arhitectură"

Agerpres

 

Cel mai vechi centru umanist din Transilvania, Oradea, este o localitate cu o istorie milenară, atestat în urmă cu 901 ani, aflat la confluența Occidentului cu Orientul, un adevărat 'oraș punte' între cele două lumi, al cărui fond de patrimoniu arhitectural, de excepție, afirmă specialiștii, a apărut la cumpăna dintre două secole, în 'La Belle Epoque'.

'Perioada păcii' sau 'La Belle Epoque', resimțită în întreaga Europă în intervalul cuprins între a doua parte a secolului al XIX-lea și primii ani ai secolului XX, a avut o influență extraordinară asupra orașelor din monarhia dualistă, inclusiv asupra Oradiei. Efervescența spirituală, bogăția comunității și gustul pentru frumos au făcut ca în urbea de pe malurile Crișului Repede, să își găsească loc de manifestare arhitecți de o valoare redutabilă și stiluri arhitectonice foarte apropiate Europei Centrale și vestice.

Expansiunea orașului, conturat deja în primele două decenii de după 1900 ca unul cât se poate de modern și industrializat, a fost dramatic stopată de începerea primei conflagrații mondiale. Însă fondul arhitectural construit atunci a rămas mărturie acestei perioade de exuberanță, de efervescentă creativitate și dezvoltare economică. 

'Oradea a beneficiat astfel, deseori, de posibilitatea de a adopta, trecând printr-un filtru propriu și armonizând cu istoria sa locală, tot ceea ce era, să zicem așa, de top ca mișcare intelectuală, culturală și artistică. Nu degeaba umanismul transilvan își găsește primul refugiu pe aceste meleaguri tocmai în Cetatea Oradea. De asemenea, nu degeaba devine Oradea începutului de secol XX 'câmpul experimental' al secessionului românesc, care lasă urme atât de bine definite în fizionomia orașului, amprente atât de fine, vesele, amețitoare încât tind să devină similare cu cartea de identitate a unui oraș frumos, rafinat și cu oameni asemenea', a declarat, pentru AGERPRES, Dumitru Sim, șef serviciu în Direcția Management Proiecte cu Finanțare Internațională din Primăria Oradea.

Progresele spectaculoase în variate domenii din perioada 'La Belle Epoque' au însemnat pentru Oradea anilor 1900 o perioadă de avânt și în arhitectură. Marile familii de comercianți, industriașii și antreprenorii au fost comanditarii clădirilor care au schimbat aspectul orașului. Cu arhitecți celebri ai spațiului european, au fost ridicate construcții impozante, deopotrivă biserici — Oradea este numită și orașul celor 300 de biserici, palate, case frumoase, clădiri publice — primărie, spitale, cazărmi, străzi modernizate, poduri noi, parcuri și piețe. De altfel, dinamismul acestei perioade avea să plaseze urbea între primele orașe cu creșterea cea mai spectaculoasă din imperiu, alături de Timișoara, Pecs, Cluj ori Budapesta. 

 

Considerată astăzi de către specialiștii în istoria artelor ca o adevărată 'rezervație de arhitectură', Oradea este gazda a nu mai puțin de 77 de clădiri monument înregistrate în listele Comisiei Naționale pentru Monumente Istorice. Din punct de vedere al evidenței patrimoniului cultural imobil pe zone, în Oradea au fost delimitate două arii de interes: Ansamblul urban 'Centrul istoric Oradea' (zona ultracentrală cuprinsă pe o arie a 21 de străzi) și Ansamblul urban Oradea II.

În aceste două zone pot fi admirate clădiri monumente istorice și de arhitectură, construite în diferite epoci și stiluri precum: Renaștere (Cetatea Oradea), Baroc (Catedrala romano-catolică, Palatul Episcopal, 'Șirul Canonicilor' — cele trei alcătuind cel mai mare complex baroc din țară, Biserica cu Lună, Biserica Sfântul Ladislau, Biserica Sfântul Nicolae, Cazarma Husarilor), Romantic (Spitalul Orășenesc, Ansamblul Ursulinelor), Secession (Complexul 'Vulturul Negru', Casa Adorjan I și II, Casa Poynar, Hotel Astoria, Hotel Transilvania, Palatul Ulman, Palatul Stern, Palatul Moskovits, Palatul Apollo...), Clasic (Complexul Capucinilor), Eclectic (Teatrul de Stat, Clădirea Bazarului, Clădirea Primăriei, Palatul Finanțelor, Palatul Rimanoczy Kalman senior).  

Primul punct de reper, prima "rezervație de arhitectură", este Cetatea Oradea, monument istoric de categoria A, de valoare națională excepțională. Apărută în secolul XI, în jurul unei mănăstiri, 'vârsta de aur' a cetății a fost consemnată în secolul XV, când a devenit important centru al umanismului și Renașterii în spațiul central-estic european. Este cea mai mare și mai bine păstrată cetate pentagonală, "stelară", din Europa Centrală. Lăsată în paragină după 1989, cetatea — întinsă pe 15 hectare, cu opt corpuri de clădire etajate, biserică, parcuri, lac, parcuri și șanțuri de apărare — este readusă în prezent la viață prin ample lucrări de restaurare, finanțate cu fonduri europene de aproape 64 de milioane de lei și care se vor încheia în vara anului 2015.

Imaginea centrului istoric este dată însă, incontestabil, de numărul mare al clădirilor în stil Secession (denumit și Modern Style în Anglia, Art Nouveau în Franța, Jugenstil în Germania ori Sezession în Austria). Art Nouveau este ușor de recunoscut datorită liniilor sale curbe, ondulate, "curgând" firesc, pline de ritmuri sincopate, aidoma unui leitmotiv muzical. Secessionul venea, la început de secol XX, să dărâme dogmatismul și rigorismul din arta și arhitectura acelor vremi. 

Piețele centrale — Unirii, Ferdinand, Parcul Traian și mai cu seamă pietonalul orădean, strada Republicii, oferă un spectacol al arhitecturii clădirilor, cu precădere cel al stilului Art Nouveau. De remarcat, în mod special, Palatul Moskovits Miska (încă nereabilitat) ori Complexul Vulturul Negru (recent restaurat) cel mai mare și mai reprezentativ complex arhitectural în stil secession din Transilvania.

Sunt cel puțin 25 de clădiri reprezentative secession, ceea ce face din Oradea unul dintre cele mai importante centre ale acestui curent artistic din spațiul românesc. Este din acest motiv primul oraș din țară inclus, în anul 2011, în Rețeaua europeană a orașelor Art Nouveau, alături de alte orașe din 16 țări, în scop de cooperare, cercetare, conservare și dezvoltare. 

'Atributul de rezervație de arhitectură, cu referire mai ales la clădirile Art Nouveau, a fost dat de toți reprezentanții orașelor Art Nouveau cuprinse în rețeaua europeană. Acest fapt nu ni l-am atribuit noi, ci au recunoscut alții. Cuvântul rezervație înseamnă pentru noi o imensă datorie. Tot ce avem de făcut este să conservăm, în primul rând, patrimoniul arhitectural cu toate decorațiunile lui și să încercăm să-l reabilităm cât mai corect. Cred că prin acest patrimoniu Art Nouveau vom putea dezvolta cel mai bine strategia de promovare turistică a orașului Oradea', a declarat pentru AGERPRES Angela Lupșea, director executiv al Fundației pentru Protejarea Monumentelor Istorice din județul Bihor.

Conștienți de valoarea acestui patrimoniu, vulnerabil în fața intemperiilor și a timpului, autoritățile locale au demarat în urmă cu câțiva ani un amplu program multianual de reabilitare. Primăria Oradea, prin Direcția Management Proiecte cu Finanțare Internațională, împreună cu Fundația pentru Protejarea Monumentelor Istorice din județul Bihor, Consiliul Județean și alte instituții și entități au stabilit ca prioritar acest program pentru a revigora turismul cultural, în special de patrimoniu în oraș, un segment al pieței turistice în plin avânt în Europa. 

 

Starea relativ bună a clădirilor monument și fondurile proprii au permis recent "renașterea" unor clădiri ce pot fi considerate exemple de bune practici: Palatul Episcopiei greco-catolice, Palatul Vulturul Negru, Hotelul și restaurantul Astoria, Hotel Transilvania.

Reabilitate în parteneriat public-privat, azi se pot admira, în culori vesele, atrăgătoare, alte șase clădiri pe pietonală ori în apropiere: Casa Kovacs (în Piața Unirii nr.5) câteva imobile de pe Străzile Republicii (numerele 11 și 33) și Independenței (numărul 3), Ansamblul fostei mănăstiri a Ursulinelor, Spitalul ordinului Mizericordienilor.

Anual, câte trei-patru clădiri din centru sunt cuprinse în programul de reabilitare. Pentru a impulsiona lucrările, primăria oferă gratuit documentația tehnică de reabilitare a fațadei și acoperișului, un ajutor nerambursabil de 20% din valoarea lucrărilor, iar pentru diferența de 80% sprijină acordarea de credite fără dobândă, rambursabile în cinci ani, pentru proprietarii care nu dispun de fondurile necesare. De asemenea, cei care își reabilitează fațada sunt scutiți de impozitul pe clădiri timp de cinci ani, inclusiv cei care dețin spații comerciale în aceste clădiri.

Primarul municipiului Oradea, Ilie Bolojan anunța, în august, că primăria va reabilita pe cont propriu clădirile monument istoric din zona ultracentrală a municipiului, dacă proprietarii nu vor face demersuri în cursul anului. Aceștia vor trebui să plătească lucrările efectuate, cu sancționare, a avertizat edilul. 

Specialiștii din Fundația de protejare a monumentelor istorice, implicată în programul multianual, selectează clădirile ce urmează să fie reabilitate, oferă consiliere tehnică și adeseori mediază neînțelegerile iscate cu proprietarii, privind reabilitarea clădirii în care locuiesc.

"Acest program a fost acceptat de către proprietarii Palatelor Poynar, Stern și Moskovits Miska, drept dovadă acestea vor fi reabilitate pe parcursul anului 2015 și sperăm ca și alții să dea curs dorinței unanime de a ne înfrumuseța orașul", a precizat Angela Lupșea.

Pe lângă peisajul din ce în ce mai viu datorită clădirilor de 'top' din oraș, specialiștii și-au dorit și o promovare pe măsură și în lumea internetului. Așa s-a născut www.oradea.travel, portalul oficial de promovare a turismului cultural și de patrimoniu al Municipiului Oradea.

"De top nu a însemnat pentru noi, ca din păcate pentru mulți alții, un reducționism hrăpăreț în această lume mult prea grăbită pentru a putea sta o clipă să admire frumosul, eternul frumos. Am încercat, sperăm că am și reușit, să personalizăm imaginea orașului Oradea, utilizând tot ceea ce are mai definitoriu, preluând în mediul grafic online doar elemente prezente și în mediul arhitectural local. Astfel că, îmbinând noul cu vechiul, tehnicile manuale ale stampei și desenului grafic cu tehnicile grafice operate pe calculator, ne-am dorit să ne apropiem mai mult de ceea ce înseamnă Oradea frumoasă, rafinată, moștenire de excepție cu un patrimoniu ce a determinat specialiștii să o catalogheze ca fiind, grație diversității de stiluri și monumentalității, o adevărată rezervație de arhitectură", a afirmat Dumitru Sim, șeful serviciu în Direcția Management Proiecte cu Finanțare Internațională din Primăria Oradea.

Astfel ceea ce este mai definitoriu a fost organizat pe trasee tematice atent personalizate și reprezentate prin mii de fotografii, panorame sau tehnici de filmare atractive. 'Prin palate spre Cetate', 'Oradea seccesion. Exuberanța vremurilor', 'Oradea bisericilor. Oradea Spirit' sau 'Oradea memorabilă. Oameni, locuri, amintiri' sunt doar câteva dintre opțiunile de trasee ale orașului Oradea, fiecare dintre ele cu farmecul lor.

La inițiativa Primăriei Oradea, s-a constituit 'Asociația pentru promovarea turismului din Oradea și regiune'. Scopul acestei asociații, create împreună cu cei mai importanți jucători privați de pe piața turismului local, este de a concepe și dezvolta economia locală prin noi activități în domeniul turismului și prin creșterea numărului de vizitatori.

"Dezvoltarea orașului Oradea ca destinație turistică importantă la nivel național și regional are toate ingredientele necesare, pornind de la multitudinea de clădiri Art Nouveau din centrul orașului, istoria de aproape un mileniu vizibilă cel mai bine în Cetatea Oradea, până la cultura locală dominată de toleranță și un amestec etnic, religios și lingvistic extrem de bogat", a declarat, pentru AGERPRES, Mihai Jurca, directorul Asociației pentru promovarea turismului din Oradea și regiune. 

Pentru prima dată în ultimii 25 de ani, Oradea va participa la cele mai importante târguri de turism din România și străinătate, promovând, sub o singură umbrelă, oferta turistică complementară a orașului Oradea și a stațiunii balneare Băile Felix.

Pentru a fi în permanență la curent cu ultimele noutăți și informații din orașul tău, abonează-te gratuit la Newsletter trimițând site-ul de care ești interesat(ă) și adresa ta de e-mail la office@la-romania.ro.

 


laAnunt.ro     |     eMedic.ro     |     LaMedic.ro     |     laExecutareSilita.ro     |     laHotel.ro     |     laZiar.ro     |     la-Facultate.ro     |     la-Firma.ro     |     la-Mall.ro     |     la-Masa.ro     |     la-Televizor.ro     |     Spune-ti parerea.ro

la-Romania.ro     |     la-AlbaIulia.ro     |     la-Alexandria.ro     |     la-Arad.ro     |     la-Bacau.ro     |     la-BaiaMare.ro     |     la-Balti.ro     |     la-Barlad.ro     |     la-Bistrita.ro     |     la-Botosani.ro     |     la-Braila.ro     |     la-Brasov.ro     |     la-Bucuresti.ro     |     la-Buzau.ro     |     la-Calarasi.ro     |     la-Chisinau.ro     |     la-ClujNapoca.ro     |     la-Constanta.ro     |     la-Craiova.ro     |     la-Deva.ro     |     la-DrobetaTurnuSeverin.ro     |     la-Focsani.ro     |     la-Galati.ro     |     la-Giurgiu.ro     |     la-Hunedoara.ro     |     la-Iasi.ro     |     la-Medias.ro     |     la-MiercureaCiuc.ro     |     la-Onesti.ro     |     la-PiatraNeamt.ro     |     la-Pitesti.ro     |     la-Ploiesti.ro     |     la-RamnicuSarat.ro     |     la-RamnicuValcea.ro     |     la-Resita.ro     |     la-Roman.ro      |     la-SatuMare.ro     |     la-SfantuGheorghe.ro     |     la-Sibiu.ro     |     la-Slatina.ro     |     la-Slobozia.ro     |     la-Suceava.ro     |     la-Targoviste.ro     |     la-TarguJiu.ro     |     la-TarguMures.ro     |     la-Timisoara.ro     |     la-Tulcea.ro     |     la-Turda.ro     |     la-Vaslui.ro     |     la-Zalau.ro

eSante.ro     |     Journaux.ro     |     laTele.ro     |     Magasins.ro     |     Medecin.ro     |     Universites.ro

©2014