la-Oradea.ro     


Fondat 2012     |                     Site dedicat informarii oradenilor.                   |     


Acasa  |  Social  |  Politic  |  Economic  |  Legislatie Sanatate  |  Medicina  |  Sport  |  Divertisment  |  Anunturi  |  Utile  |  Forum  |  Mall  |  Contact

Vinul este un aliment cu memorie și drept de autor, spune oenologul Dorin Popa

Agerpres

 

Primul Centru de Cultură și Civilizație a Vinului din Europa de Est funcționează din anul 2010, la Oradea. Este primul centru de acest gen din țară și unicul la nivel național, cu o activitate complexă. În timp ce în alte țări există academii și clinici ale vinului, la noi este nevoie, în primul rând, de educație pentru aprecierea corectă a băuturii considerate elixirul zeilor, spune inițiatorul centrului, conf. univ. Dorin Popa.

Asociația înființată în cadrul centrului are 120 de membri, printre care unii de onoare precum Mugur Isărescu, Ion Caramitru, Dan Puric, Horațiu Mălăele ori George Mihăiță. Centrul este creatorul Ordinului Cavalerilor de viță nobilă din România, ce se va acorda, în curând, unor personalități cu contribuții de seamă în domeniu. Există deja solicitări pentru a disemina experiența centrului și în alte orașe ale țării.

'Vinul românesc este cel mai valoros produs din domeniul agricol și la cea mai înaltă calitate. Am avut, la un moment dat, cel mai bun vin alb din lume. În 2011, la Paris, un Solo Quinta de Recaș a luat marele premiu, din 3.700 de vinuri. Vinurile românești de calitate încep de prin 2007, după ce în 2000 a început privatizarea. În 2001, aveam istorie, dar nu aveam vinuri. Azi, avem vinuri de calitate, dar, din păcate, nu avem încă și consumatori de același nivel. Deoarece calitatea trebuie, în esență, prețuită, dar și plătită. Din acest motiv am creat acest centru', a declarat, pentru AGERPRES, conf. univ. Dorin Popa, 'sufletul' acestui centru.

De la vârsta de 14 ani, pasionatul oenolog activează de 42 de ani în domeniul vinului. Președinte al Asociației Consultanților Oenologi din România, profesor la Facultatea de Protecția Mediului din Oradea, prim-vicepreședinte al Asociației Degustătorilor Autorizați din România, conferențiarul Dorin Popa a fost membru fondator, acum vicepreședinte, în Organizația Națională Interprofesională Vitivinicolă (ONIV), ce a avut un rol însemnat în refacerea plantațiilor de viță-de-vie distruse în perioada de tranziție.

'Cu această organizație am reușit să facem un lucru extraordinar, în sensul că am refăcut patrimoniul printr-un program de reconversie și restructurare finanțat, cu 16.000 de euro pe hectar, din fonduri europene, începând din 2007. Potrivit legii viei și vinului, soiurile nobile sunt obligatorii, ONIV-ul împreună cu Asociația Degustătorilor Autorizați din România, care a adunat toți oenologii, creatorii de vinuri, au făcut un pas mare spre calitatea vinului românesc. Vin foarte mulți investitori, români, dar mai ales străini — nemți, italieni, francezi, austrieci — interesați de potențialul vitivinicol al României. Foarte mulți erau, pe vremuri, importatori de vinuri vărsate din România, pe care le îmbuteliau la ei acasă și le redistribuiau', a precizat Popa.

Potrivit acestuia, dacă înainte de anul 1989 în țară erau 385.000 de hectare patrimoniu, în prezent sunt în jur de 189.000 de hectare, din care aproximativ 70.000 de hectare cu viță nouă. Reconversia merge în continuare până în 2018. Soiuri sunt în jur de 300, iar vinuri, aproape 2.000. Trendul actual este orientat și pe soiuri autohtone, afirmă Popa, un soi câștigător fiind Feteasca neagră, recunoscută deja ca făcând parte din cele mai valoroase soiuri roșii, europene, dar și mondiale. 'Vin puternic din spate' și o Băbească neagră, Novac, Negru de Drăgășani și, desigur, clasicele Grasă de Cotnari, Tămâioasă românească, Busuioaca de Bohotin, Fetească regală, Fetească Albă sau Crâmpoșia, un soi care capătă din ce în ce mai multă recunoaștere.

'Vrem să facem și sisteme de evaluare a calității în evoluția vinului. Pentru că în alte părți ale lumii sunt clinici de vinuri pentru vinurile de colecție. Se ajunge aici, prin subtilitate, prin rafinament, la limita artei... Ori noi suntem, în prezent, în zona de informare și educare a consumatorului pentru că e mare păcat să avem vinuri de calitate, dar fără cei care pot să le aprecieze. În străinătate sunt unele cluburi, oenoteci, magazine specializate, chiar academii ale vinului. Noi avem aici, deocamdată, un centru complex', a spus inițiatorul.

Educația în domeniu, a afirmat el, devine foarte importantă în relația inter-umană ori în lumea afacerilor, unde vinul oferă elementul de comunicare, dincolo de birou, ocazie să cunoști omul într-o manieră mult mai deschisă. 

'Spune-mi ce vin bei, ca să îți spun cine ești. Trebuie să știi să alegi un vin la masă, pentru un cadou... Am făcut cursuri pentru consiliile de conducere ale unor firme, pentru că, mergând în străinătate, și-au dat seama că au avut probleme. De obicei, oaspetelui i se dă onoarea să aleagă și să propună vinul pentru masă plus asocierea. Un restaurant de calitate are o colecție proprie de până la o mie de vinuri. Ce te faci când ți se pune în brațe cartea vinurilor și trebuie să alegi?' afirmă interlocutorul.

Inițiat în 2009, Centrul de Cultură și Civilizație a Vinului 'Millesime' a fost inaugurat, în mai 2010, pe strada Roman Ciorogariu la nr. 49, cu sprijinul omului de afaceri Cristian Drimba, odată cu Asociația pentru Cultura și Civilizația Vinului, deschisă oricărui amator. Cei înscriși în asociație au reducere la plata cursurilor, dar și la achiziționarea vinurilor din enotecă, cele mai multe nedisponibile în rețeaua comercială.

Experți din toată țara predau aici tot ce ține de enologie: istoria și geografia vinului, soiuri de struguri, elemente de viticultură, vinul în artă, ritualuri de servire; sunt organizate cursuri, expoziții și evenimente ce pun în prim-plan cultura, tradiția, accesoriile, chiar și moda vinului. Prin centru sunt consiliați pasionații care își creează colecții personale, sunt angrenați în concursuri de vinuri și îndrumați producătorii din județ pentru branduire, pentru strategia de piață și se practică turismul vitivinicol în diferite zone ale țării. Desigur, există și o bibliotecă a enofilului, precum și o revistă de profil.

'Orice periplu în acest Drum al vinului pornește dintr-o cultură a locului. Noi am pornit în mai 2010, când am înființat centrul, cu o colecție de vinuri de excepție, oenoteca Millesime, o vinotecă cu 700 de vinuri, căreia noi îi spunem 'bibliotecă', iar sala de curs o numim sală de 'lectură'. Pentru că vinul trebuie 'citit' și povestit. El reprezintă identitatea locului. Vinul este un aliment cu memorie și drept de autor. Așa cum spunea Păstorel: vinul este o ființă lichidă care se naște, trăiește și moare, păcat că nu se și reproduce. Noi 'citim' vinuri. În 'sala de lectură' se instruiesc sute de orădeni', a declarat conf. univ. Dorin Popa.

Cei 350 de cursanți de până acum trec prin trei module de pregătire, fiecare modul având cursuri cu tematică specifică și un ritual bine stabilit. La o 'citire' participă cel mult nouă persoane, deoarece fiecare are masa lui, cu paharele lui, cu gustare, cu fișe pentru vinuri.

'Învățăm, în esență, că vinul este o relație cu noi înșine. Învățăm să ne respectăm oferindu-ne calitate și o asociere fericită a vinului cu meniul. Este vorba despre trup și suflet. Trupul este mâncarea, sufletul este vinul, în această relație. Eu cred că fiecare națiune bea vinul pe care îl merită. În România, avem vin de calitate. Urmează să avem și consumatori de calitate. Prin acest centru, noi creăm și formatori de opinie. Domeniul calității vinului este însă relativ. Plecăm de la premisa că nu există cel mai bun vin. Vinul cel mai bun este vinul care îți place. Relația este absolut personală. La întrebarea care mi se pune frecvent care este cel mai bun vin, eu spun: pentru mine, cel mai bun vin este cel pe care încă nu l-am băut", subliniază enologul.

Cursanții avansați ajung să facă degustări comparative, pentru vinuri din același soi provenind din 'lumea veche' (Europa) și din 'lumea nouă' (alte zone). Vrem să vedem, spune Dorin Popa, ce aduce soiul, ce aduce terroir-ul, locul de unde a venit și ce aduce oenologul, creatorul. Sau chiar care e trendul, sublinia el, pentru că și la vin există modă.

'Acum, de exemplu, la modă sunt vinurile rose, după ce au fost cele roșii, albele, pe vremuri au fost vinurile vechi. Acum, moda merge ușor, dinspre rose, spre vinurile roșii proaspete. Asta pe partea că vinul este artă, restul e plăcere', spune oenologul.

Chiar și pentru publicul larg, centrul mai desfășoară degustări tematice, dar pentru că implică un nivel de cunoștințe în domeniu, sunt frecventate mai cu seamă de cei care au absolvit cursuri.

'Vrem să facem, de exemplu, o degustare pe vinuri italiene de top, altfel și destul de scumpe, pe care nu ți le permiți în fiecare zi. Dar măcar vrei să vezi dacă merită să dai banii pe ele. Eu am degustat, astfel, cel mai bun Shiraz din lume, provenit din Australia, 2008, care a costat... 4.900 de lei, nici măcar un litru, o sticlă de 750 de mililitr', a relatat oenologul.

Profesorul a ținut să demonteze un mit potrivit căruia vinurile vechi sunt cele mai gustoase.

'Vinul vechi este vinul de colecție. Ca în artă. Vechimea îi dă un statut, dar nu neapărat o valoare senzorială. Vinul are un anumit nivel și o anumită calitate într-un anume moment când ajunge la apogeu', a evidențiat Dorin Popa.

Pentru o relație corectă cu vinul, trebuie să dispui nu numai de cunoștințe despre el, dar, în primul rând, și de un pahar de calitate. Paharul este dedicat atât vinului alb, rose și roșu, dar chiar și pe soiuri, pentru vinuri mai corpolente, mai ușoare... Există o mare diversitate de pahare din sticlă, evident transparente. La centrul din Oradea, care reprezintă în țară Academia italiană Luigi Bormioli, pe zona paharelor pentru vin se pot cumpăra și accesorii elegante și tot ce trebuie să aibă un om pasionat acasă pentru servirea vinului.

Acest centru mai organizează lansări de branduri și crame noi, în condițiile în care sunt 93 de crame în țară, la momentul actual, dar apar în fiecare an altele noi.

După ce a lansat, în 2001, prima revistă din România în acest domeniu, 'Revista Vinurilor', echipa centrului editează, semestrial, o revistă elegantă, de colecție, 'Millesime', revistă de cultură și civilizație, apărută la al șaptelea număr. Centrul lansează, de altfel, și cărți despre vin și despre relația dintre vin și meniu.

Dorin Popa se implică și pentru pregătirea profesională a somelierilor, deoarece, spunea el, restaurantele din Oradea duc lipsă de astfel de specialiști.

'Vom începe mai multe cursuri pentru somelieri, pentru că în restaurant bucuria senzorială presupune un tot: ambient, muzică, servicii, vinuri, meniu, asociere și consiliere. În Oradea, există un singur somelier angajat la un restaurant' a spus Popa.

Conf. univ. Dorin Popa a mărturisit că următorul proiect, pentru care au pregătit deja ritualul, este înființarea unui ordin specific: Ordinul Cavalerilor de viță nobilă pentru vinul românesc. Se va acorda celor cu realizări importante pentru vinul românesc și membrilor foarte activi.

'Bogdan Petriceicu Hașdeu spunea că România a fost de-a pururi o țară viti-vinicolă. Suntem considerați a doua țară din Europa ca potențial de calitate și diversitate. Acum începem să-l și recâștigăm, iar meritele celor care fac ceva important în acest sens trebuie recunoscute', a conchis interlocutorul.

Pentru a fi în permanență la curent cu ultimele noutăți și informații din orașul tău, urmărește-ne pe Facebook.

 


laAnunt.ro     |     eMedic.ro     |     LaMedic.ro     |     laExecutareSilita.ro     |     laHotel.ro     |     laZiar.ro     |     la-Facultate.ro     |     la-Firma.ro     |     la-Mall.ro     |     la-Masa.ro     |     la-Televizor.ro     |     Spune-ti parerea.ro

la-Romania.ro     |     la-AlbaIulia.ro     |     la-Alexandria.ro     |     la-Arad.ro     |     la-Bacau.ro     |     la-BaiaMare.ro     |     la-Balti.ro     |     la-Barlad.ro     |     la-Bistrita.ro     |     la-Botosani.ro     |     la-Braila.ro     |     la-Brasov.ro     |     la-Bucuresti.ro     |     la-Buzau.ro     |     la-Calarasi.ro     |     la-Chisinau.ro     |     la-ClujNapoca.ro     |     la-Constanta.ro     |     la-Craiova.ro     |     la-Deva.ro     |     la-DrobetaTurnuSeverin.ro     |     la-Focsani.ro     |     la-Galati.ro     |     la-Giurgiu.ro     |     la-Hunedoara.ro     |     la-Iasi.ro     |     la-Medias.ro     |     la-MiercureaCiuc.ro     |     la-Onesti.ro     |     la-PiatraNeamt.ro     |     la-Pitesti.ro     |     la-Ploiesti.ro     |     la-RamnicuSarat.ro     |     la-RamnicuValcea.ro     |     la-Resita.ro     |     la-Roman.ro      |     la-SatuMare.ro     |     la-SfantuGheorghe.ro     |     la-Sibiu.ro     |     la-Slatina.ro     |     la-Slobozia.ro     |     la-Suceava.ro     |     la-Targoviste.ro     |     la-TarguJiu.ro     |     la-TarguMures.ro     |     la-Timisoara.ro     |     la-Tulcea.ro     |     la-Turda.ro     |     la-Vaslui.ro     |     la-Zalau.ro

eSante.ro     |     Journaux.ro     |     laTele.ro     |     Magasins.ro     |     Medecin.ro     |     Universites.ro

©2015